Over Hart Intelligentie

Deze tekst is geknipt uit het ebook van Henny Cramers. Henny is, net als Gabi, Heart IQ™ practitioner en zijn ebook is gebaseerd op het werk van Christian Pankhurst.

Hart Intelligentie is een levenskunst, een praktijk (‘practice') die je helpt om je essentie te leven, om meer van je zelf naar buiten te brengen, te geven en meer van buiten binnen te laten, te ontvangen.

Door meer contact toe te staan met wat je voelt (waar ben ik nu?) en wat je wilt (waar wil ik naartoe?) heb je meer keuzes in je leven, kun je beter richting geven en kun je de innerlijke impulsen voelen tot geïnspireerde actie. Hart Intelligentie beoogt niet om in een grot of onder een boom te gaan zitten, in lotus houding en met duimen en wijsvingers tegen elkaar, en alles wat je raakt weg te "ohmen". Hart Intelligentie beoogt om het leven ten volle te leven, de sappen (‘juice’) van het leven volledig te laten stromen en als een surfer in de oceaan mee te kunnen bewegen op de golven van het leven.

De Hart Intelligentie praktijk helpt je om
 • je hart te openen: anderen binnenlaten en jezelf meer laten zien, naar buiten laten, uitdrukken
 • beter naar je hart te kunnen luisteren, 
• je hart te volgen en 
• vanuit je hart te communiceren

En voor "hart" kun je (ook) invullen: je essentie, je zijn, je innerlijke zelf. Sommigen noemen het ook wel je hogere zelf, je goddelijke zelf of je hogere intelligentie, je bron.

Het "hart" staat voor de essentie, de kwaliteit van licht en liefde die we allemaal in ons hebben. Er wordt wel gezegd: ons handelen kan voortkomen uit twee bronnen, liefde of angst. Hart Intelligentie helpt ons bewustzijn te vergroten waar we handelen uit angst en waar we handelen uit liefde (en moed, een woord dat letterlijk hart (cour-age) betekent).

Velen denken dat de angst voor de dood onze belangrijkste angst is. Maar mogelijk is de angst voor intimiteit nog wel groter dan de angst voor de dood. Terwijl intimiteit tegelijk onze grootste basisbehoefte is. Het is ons grootste verlangen om gezien, gehoord, gevoeld te worden, en om anderen te zien, te horen en te voelen. We voelen ons fantastisch als we voelen dat we gevoeld worden. Als we voelen dat de ander voelt dat we hem of haar voelen. Als we die goddelijke verbinding voelen met een ander. Hart Intelligentie helpt ons om te gaan met wat tegelijk ons grootste verlangen en onze grootste angst is: intimiteit, verbinding van hart tot hart. 'Intimacy' in de betekenis van "into me you see".

Hart Intelligentie helpt om vaardigheden en bewustzijn te ontwikkelen waardoor je meer contact kunt hebben met je verlangens, beter kun zien wat je (onbewust) daarvan afhoudt, wat je tegenhoudt. Het helpt om je conditioneringen (angsten, beschermingsmechanismen) te onderscheiden van wat je innerlijk werkelijk beweegt. Te onderscheiden wat je denkt en wat je voelt, het verschil waarnemen tussen overtuigingen en emoties. Zodat je kunt kiezen voor wat plezier, vervulling en innerlijke rust in je leven brengt. Ongeacht - en ook dankzij - de turbulentie buiten je.